IULIA TOADER: „MAYDAY”- „SALVARE” PICTURA – 16 Mai 2023 deschidere Centrul Cultural Mihai Eminescu Bucuresti, Octombrie 2023- Aprilie 2024 Renaissance Art Gallery new space in Pipera

IULIA TOADER: „MAYDAY”- „SALVARE” PICTURA – 16 Mai 2023 deschidere Centrul Cultural Mihai Eminescu Bucuresti, Octombrie 2023- Aprilie 2024 Renaissance Art Gallery new space in Pipera

Numele expoziției MAYDAY are mai multe valențe date de ETIMOLOGIA CUVÂNTULUI MAYDAY: Phonetic spelling of French m’aidez = help me. * zi de Mai – May Day * MayDay … MayDay… MayDay Mayday este un cuvânt de procedură de urgență folosit la nivel internațional ca semnal de primejdie în comunicațiile radio de procedură vocală. Este folosit pentru a semnala o amenințare care pune viața în pericol în primul rând de marinari și aviatori. Apelul este dat întotdeauna de trei ori la rând, pentru a preveni confundarea acestuia cu o frază asemănătoare cu sunetul în condiții zgomotoase și pentru a distinge un apel actual de la un mesaj despre un apel Mayday.

Expoziția MayDay a Iuliei Toader insa nu este un strigăt de ajutor, așa cum ne-ar face să credem datorită titlului ei care semnifică semnalul de primejdie trimis de navigatori „mayday” repetat de 3 ori, dimpotrivă, expoziția, care a fost deschisă în mai 2023,  unește lucrări care arată arta ca o evadare și un remediu. Transformarea emoțiilor cele mai profunde în imagini de artă este o modalitate de a face față unei realități nemiloase sau o modalitate de a înfrumuseța aceeași realitate cu straturi neașteptate de sens. Artista Iulia Toader a conceput aceasta expoziție intr-o perioada dificilă din viața ei iar arta a fost ‘salvarea’ ei !

Expozitii a avut Vernisajul intr-o dupa amiaza frumoasa de 16 mai a anului 2023 la Centrul Cultural Mihai Eminescu din Bucuresti, urmata de o prezentare la cafea in dimineata zilei de 22 mai 2023 .

Apoi într-o dimineață cețoasă de Noiembrie ( 17 Noiembrie 2023) la sediul nou al Renaissance Art Gallery din Pipera unde expozitia a fost mutata de la Centrul Cultural eminescu, a avut loc o dimineata de povești cu artista Iulia Toader, care ne-a vorbind cum a ajuns ea să picteze expozitia ei MAYDAY – Salvarea , de unde provine titlul expozitiei si de ce a pictat asa de multe flori cu toate ca până în vara lui 2023 refuză să considere florile un ” subiect” al picturilor ei. De asemenea, ne-am adunat ca să celebram dobândirea titlu Doctor in Arhitectura a arh. Iulia Toader dar și ca să o ascultăm in detaliu povestea lucrarii EFIGIA- facuta la comanda pentru via Domeniile Blaga care apartine Oanei Blaga si sotului ei.

INTERVIU IULIA TOADER LA RENAISSANCE ART GALLERY NOIEMBRIE 2023 DESPRE MAYDAY SI LUCRAREA EFIGIA

INTERVIU IULIA TOADER LA RENAISSANCE ART GALLERY NOIEMBRIE 2023 DESPRE CUM A INCEPUT SA PICTEZE FLORI

LUCRARI DISPONIBILE IN GALERIE