Mihai Rauță: „XeX LIBRIS” album fotografie

Mihai Rauță: „XeX LIBRIS” album fotografie

EVENIMENTE

3 martie 2023 -Lansare Album „XEX LIBRIS: la Muzeul de Arta Recenta – MARe, Bucuresti

20 octombrie 2023- „LUST by Freya” prima editie in cadrul careia a avut loc prezentare fotografie din album „XEX LIBRIS”

Imaginile fac parte dintr-o povestire foto unică, surprinsă în urma incendiului unui club de noapte din București, România.  Toate imaginile au fost surprinse așa cum au fost găsite – marcate și imprimate de foc, ploaie, vânt, hobo, hoți sau răzuițe de metal.

Această poveste este o odă către “Fleurs du Mal” a lui Baudelaire, “Dragostea pentru 17,50 USD” a lui Bukowsky și “Fahrenheit 451” a lui Bradbury.

Este, de asemenea, despre oamenii care își trăiesc viața undeva între club și „un-club”.

Ciudat.  Bizare.  Frumoasa.  Fetiş.  Sex.  Deschis.

Publicată în 2022, povestea foto „Xex Libris” este o documentare a morții culturii noastre, servind în același timp drept odă.  Este o dedicație pentru trei scriitori influenți.

Ce au în comun “Fahrenheit 451” de Ray Bradbury (1953)“Love for $17.50” de Charles Bukowski (1972) și “Fleurs du Mal” de Baudelaire (1857)?

Convergența acestor trei texte a existat doar timp de 3 luni în cenușa unui Club de Noapte București distrus de incendiu.  

Bântuit de milioanele de cuvinte din cărțile bătute în cuie pe pereți pentru decor și de umbrele manechinelor carbonizate din showroom, spiritul locului a căutat un ascultător care să-și asculte poveștile și a implorat o întoarcere zilnică, ca o Sheherezada. 

Au fost necesare sute de fotografii, de pagini răsfoiate, de cărți citite, de căutări și momente de meditație pe o perioadă de doi ani pentru a da viață cenușii și a interpreta ceea ce a fost spus fără cuvinte doar în ochii privitorului.

Viața este plină de semne și semnificații diferite pe care fiecare persoană le poate citi în limba sa unică doar atunci când fotografia, imaginea, nu mai are granițe.

Fotografiile pot fi printate la cerere pe hartie de calitate superioara de bumbac „Photo Rag Bright White Paper 310g” in doua dimensiuni si in editie limitata ( doar 5 copii din fiecare din cele 51 imagini de mai jos alese de autor a fi printate- fotografiile nu au denumire, sunt numerotate de la 1 la 51, doar fotografia 15 este intitulata Stella si deja o copie a fost printata cu ocazia Galei Bloom organizata de Fundatia Juxta in Decembrie 2022) :

90x60cm – 750 EUR

90x90cm – 850 EUR

Fiecare copie va veni insotita de prima editie publicatie a Album Foto „XeX Libris” cu dedicatie de la autor, Mihai Răuță.

Albumul „Xex Libris” poate fi de asemenea achizitionat pentru suma de 50 RON. Fondurile rezultate din vânzarea primei ediții a album fotografic „XeX LIBRIS”  vor fi donate Asociației Non-Profit Prof. Dr. Gheorghe Părnuță, având ca scop sprijinirea copiilor dotati  cu rezultate școlare excelente dar si copiilor proveniți din familii cu venituri mai mici din satul Rucăr, județul Argeș, care este locul nasterii istoricului roman specializat in educatie Prof Dr. Gheorghe Parnuta (1915-2009)