MIHAI RAUȚĂ

MIHAI RAUȚĂ

Expoziția „XeX LIBRIS”

Mihai este un artist conceptual care folosește fotografia ca meditație.

Format ca inginer chimist, dar mereu artist, explorator și antreprenor la suflet, și-a început călătoria creativă experimentând, dezvoltând și publicând scurte povești SF cu unul dintre cele mai vechi cluburi SF din România — “String”-.  

Apoi, când România post-revoluționară s-a deschis către lume, a lucrat și a ajutat la construirea și dezvoltarea campaniilor de publicitate și relații publice pentru unele dintre primele agenții editoriale internaționale din țară.

Dornic de aventură, el a calatorit si  explorat lumea singuratic cu rucsacul in spate  înainte de a-și aduce pasiunea pentru rezolvarea creativă a problemelor într-o carieră în industria financiară, a absolvit un EMBA și a condus echipe mari în calitate de director de risc pentru retail pentru două bănci internaționale importante.  

 Aici, el a introdus conceptul „Friday Fun” în mediul corporativ, organizând peste 50 de evenimente menite să aducă expresie creativă și joc în locurile cărora în mod tradițional le lipsește.

Întâlnirile sale fotografice sunt spontane – majoritatea au loc în timpul scurtelor plimbări dimineața devreme sau seara târziu în București cu Busy, norocosul său Jack Russel Terrier.

În urmă cu 6 ani, inspirat de un curs pe care l-a urmat cu New Age Photography, a început să studieze , mai întâi prin observație și apoi prin fotografiile sale, zborul mut al păsărilor sălbatice ale orașului București.  Această explorare și observare atentă a păsărilor printre luminile orașului l-au condus la cuibul lui Phoenix, un spațiu în care imaginația și viziunea sa creativă s-au contopit într-o singură realitate – cenușa fumegătoare a unui club de noapte ars.  Aici, pe pământ ars și printre metalul răsucit, a găsit un nou sens libertății pe care o căuta printre păsări.  Acest spațiu și acest moment au dat naștere fotografiei manifeste XeX Libris (2022), o odă la “Fleurs du Mal” a lui Baudelaire“Dragostea pentru 17,50 USD” lui Bukowski și “Fahrenheit 451” a lui Bradbury.

„Nu sunt fotograf, nici artist”.

  Eu doar… SUNT.  

Sunt prezent, conștient în momentul care îmi inundă subconștientul cu însăși existența a tot!  

Împărtășesc privitorului momente surprinse în viața de zi cu zi și sper privitorii că vor găsi în ele „butoane de resetare” care îi vor  îndepărta de clișeele urbane, corporative, de familie , clișee de care suntem înconjurați zilnic și le vor  oferi spații pentru a crește din nou.”